
DE historie van de WvA
De oorsprongDe Werkgemeenschap van Astrologen (kortweg WvA) is een landelijke groepering waarvan de wortels teruggaan tot het begin van de 20e eeuw, toen in Nederland aan de astrologie een nieuwe impuls werd gegeven. In 2007 richtte A. Thierens (1875-1941) het Nederlands Genootschap tot bestudering van de Astronomie en Moderne Astrologie op, waarvan hij ook tot 1922 voorzitter was. Daarmee was hij een van de grondleggers van de moderne Nederlandse astrologie. Thierens was doctor in de filosofie en esoterisch astroloog, die astrologie vanuit een theosofische hoek benaderde. Nog steeds is dat een belangrijke bron voor de astrologie zoals de WvA die beoefent.

Th.J.J. Ram bracht de beweging in de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog tot grote bloei. De WvA wordt dan ook wel de "School van Ram" genoemd. De nadruk kwam te liggen op de psychologische astrologie. De eerder geformuleerde uitgangspunten werden in de loop van de jaren verder ontwikkeld en verdiept.

Het blad Urania werd daarin het platform, de plek waar alle theorieen, opvattingen en ideeen gepubliceerd werden. Het streven was in die jaren ook te komen tot een duidingssysteem waarin kosmologie, religie, filosofie, psychologie en wiskunde samenkwamen. Enkele namen van mensen die in dezelfde geest hebben bijgedragen, zijn I. de Beer, C. Diegenbach (o.a. 'Astro Technica') en C.J. Snijders (o.a. 'Beginselen van de astrologie').
Binnen de WvA is hun werk in de tweede helft van de vorige eeuw voortgezet door onder andere H. Cosman en J.C. Bakker. H. Cosman was de schijver van de Pelman cursus, de schriftelijke astrologische cursus uitgebracht door het Pelman Instituut, die in de 70er jaren veel geinteresseerden verder bracht op het pad van de astrologie.
De huidige tijd
Later werden zij opgevolgd door Bert Esser en Paula Schreurs. Bert Esser schreef onder andere 105 artikelen voor Urania over allerlei astrologische onderwerpen. Paula speelt ook op dit moment met haar eigen visie een belangrijke rol bij de vernieuwingsprocessen van onze werkgemeenschap. Terwijl de beweging in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog de enige astrologische groepering in Nederland was, kenmerkt de WvA zich nu te midden van de andere groeperingen door een heel eigen visie en methode. Dit blijkt vooral uit een afwijkende opzet van de horoscoopfiguur en een eigen aanpak van de duiding.
Voor een beschouwing over de opzet van het WvA-systeem, zie het artikel De opzet van het WvA-systeem en het doel dat dit kan dienen, P. Schreurs